Separă

Noul sistem de gestionare a deşeurilor se bazează pe participarea fiecărui locuitor al judeţului la misiunea comună de a proteja mediul şi calitatea vieţii. Pentru asta este necesar ca fiecare dintre noi să evite ca deşeurile produse în activitatea curentă să ajungă în mediul înconjurător, aruncate la întâmplare.

Misiunea noastră comună este de a separa deşeurile reciclabile în funcţie de tipul lor  şi de a folosi deşeurile biodegradabile pentru fabricarea compostului, acolo unde este posibil.

Iată tipurile de deşeuri reciclabile, pe care trebuie să le identificăm şi să le separăm:

PLASTIC şi METAL

 Exemple de deşeuri din plastic: pahare şi tacâmuri de unică folosinţă, sticle de plastic (PET), jucării vechi, pixuri stricate, pungi şi ambalaje, orice obiect din plastic etc.

Exemple de deşeuri din metal: doze de băuturi, cutii de conserve, tacâmuri de bucătărie stricate, staniol din ambalajele de ciocolată, arcuri de pix şi agrafe de birou îndoite, chei rupte etc.

 

ATENŢIE!

texture-10970_640

 • Recipientele din plastic sau metal care au în conţinut substanţe toxice nu se reciclează.
 • Recipientele din plastic sau metal nu trebuie spălate pentru a fi reciclate, dar gradul lor de murdărire nu trebuie să fie mai mare de 10%.

 

IMPORTANT

Pentru a uşura separarea, sistemul prevede ca deşeurilor din plastic şi cele din metal să se depună împreună. Ele vor fi separate ulterior, tehnologic, în staţiile sortare.

 


 

HÂRTIE şi CARTON

Exemple de deşeuri din hârtie: cutii de pantofi, cutii de aparatură electrocasnică, plicuri folosite, fotografii, pahare de carton, etichete de haine, pungi de cadouri, agende şi caiete pline etc.

 

ATENŢIE!

 • Nu se reciclează hârtia/cartonul imprimate cu cerneală tipografică color în proporţie mai mare de 10%.
 • Nu se reciclează hârtia/cartonul impregnate cu grăsimi şi alte substanţe în proporţie mai mare de 10%.

 

IMPORTANT

Pentru a eficientiza colectarea este recomandată presarea deşeurilor de hârtie sau carton de mari dimensiuni, la depunere.

 


 

STICLĂ

broken-glass

Exemple de deşeuri din sticlă: sticle şi borcane goale, lentile sparte de ochelari etc.

 

ATENŢIE!

 • Pentru sticla provenită din construcţii se solicită transport special operatorului de salubritate.

 

IMPORTANT

La ambalajele care sunt formate din mai multe tipuri de materiale, plastic cu metal, sticlă cu metal, plastic, hârtie şi metal este necesar să separăm fiecare material şi să îl depunem la categoria din care face parte.

Exemplu: o sticlă de apă cu etichetă din hârtie şi dop din plastic are deşeuri reciclabile din toate cele trei categorii: sticlă, hârtie, plastic. Le separăm în trei mişcări şi am contribuit semnificativ la protejarea mediului!

 


 

DEŞEURI BIODEGRADABILEapple_core

Deşeurile biodegradabile sunt resturile din bucătărie şi din grădină.

Exemple de deşeuri biodegradabile: ramurile verzi sau uscate ale copacilor, frunze uscate, iarbă, resturi de flori, zaţul de cafea, pliculete de ceai, coji de legume si fructe etc.

Aceste resturi sunt extrem de valoroase pentru cei ce locuiesc în zona rurală şi periurbană şi au grădini sau livezi. Sunt un îngrăşământ natural 100%, obţinut gratis şi cu foarte puţină bătaie de cap, acasă, prin fabricarea compostului.

 

ATENŢIE!

 • Aproximativ una din trei gospodării din mediul rural şi periurban din întreg judeţul va primi GRATUIT prin proiect containere de fabricat compost.
 • Pentru mai multe detalii despre fabricarea compostului, vezi capitolul COMPOSTEAZĂ din pagina site-ului.
 • Locuitorii din zonele urbane nu  vor  fi implicaţi în separarea deşeurilor biodegradabile.

 


 

DEŞEURILE REZIDUALE

cigarette-law-US-environment.jpg.492x0_q85_crop-smart

Exemple de deşeuri reziduale: reziduurile de la animalele de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, şervețele folosite și ambalaje foarte murdare, veselă de unică folosință foarte murdară, scutece de unică folosință şi tampoane igienice.

Deșeurile reziduale reprezintă orice deșeu care nu a putut fi separat nici la deșeuri reciclabile,  nici la deșeuri biodegradabile.

 Ponderea lor în totalul cantităţii de deşeuri produse într-o gospodărie, dacă se face separarea materialelor reciclabile, e foarte mică. Aceste deşeuri sunt adevăratul gunoi care ajunge în depozitele ecologice.

Cu cât avem o cantitate mai mică de deşeuri reziduale, separate de cele reciclabile, cu atât suntem mai aproape de îndeplinirea misiunii de protejare a mediului.

 

EXCEPŢII

 

ATENŢIE! Deşi sunt materiale reciclabile, următoarele categorii de deşeuri nu se depun la punctele de colectare selectivă:

batteries

 • Aparatură electrică şi electronică
 • Baterii şi becuri
 • Deşeuri provenite din construcţii
 • Cauciucuri
 • Baterii de maşină
 • Deşeuri textile
 • Deşeuri voluminoase (de exemplu o saltea veche)
 • Deşeuri toxice sau medicale

 

Pentru aceste categorii de deşeuri este nevoie să solicitaţi operatorului de salubritate să le ridice în regim special sau să le depuneţi în centre speciale de colectare.

 

MISIUNEA e simplă: separaţi deşeurile în 2 timpi şi 4 culori!

 

 1. separaţi deşeurile, chiar la locul unde se produc, după tipurile descrise mai sus
 2. mergeţi la punctul de colectare selectivă din apropierea casei şi depuneţi-le pe categorii, urmând culoarea containerului.

 

Fiecare culoare indică tipul de deşeu specific ce trebuie depus.

plastic și metal containerul galben
hârtie și carton containerul albastru
sticlă containerul verde
deșeuri reziduale container deșeuri reziduale: negru sau gri